Magnetlilere Sorduk: İnteraktif Kredi

Magnetlilere Sorduk” röportaj serimizden herkese merhaba! İTÜ Magnet’li firmalarımıza yer verdiğimiz röportaj serimizin yeni konuğu; geleceğin finansal teknolojilerini günümüze taşıyan İnteraktif Kredi Sorularımızı, firmanın kurucu ortağı Cesur Ölçenoğlu yanıtladı.

Kendinizi ve girişiminizi tanıtır mısınız?

Ben Cesur Ölçenoğlu, İnteraktif Kredinin kurucu ortaklarından biriyim. Garanti Bankası, Aegon, Citibank gibi kurumlarda on yıla yakın bir bankacılık ve sigortacılık geçmişinden sonra İnteraktif Kredi faaliyetlerimi sürdürmeye devam ettim.

İnteraktif Kredi; borç-alacak ilişkisi içerisindeki tarafların güven içerisinde ticaret yapmalarını sağlamak amacıyla kullanıcılarına kredi danışmanlığı hizmetini yapay zeka tabanlı otomasyona dönüştüren bir kurumdur. Ürünlerimiz bireysel kullanıcılar için borç ararken nasıl güvenilir olabilecekleri konusunda kendilerine yol gösterirken, kurumsal kullanıcılarımız içinse, geri ödeme gücü yüksek güvenilir müşteriyi seçebilmelerinde kendilerine bir karar destek sistemi sunmaktadır.

“Kurumların ve bireylerin birbiriyle güven içerisinde ticaret yapmakta zorlanacağını, dönemin bankacıları olarak ön gördük”

İnteraktif Kredi’yi kurmanızda ne etkili oldu, fikrinizin çıkış noktası nedir?

Bir diğer kurucu ortağımız Mustafa Gümüş, bu fikrin temellerini konut kredisi tarafında başlatmıştı. Bankaların birbirinden farklı kredi kullandırma politikaları insanların kredi kullanmasını zorlaştırmakta ve tüketicilerin kafasını karıştırmaktadır. Ayrıca size kredi vermeyecek bir bankaya yaptığınız kredi başvurusu bir sonraki başvuru sürecinizi de zorlamaktadır. Bu sebeple insanlar kredi kullanabilmek için komisyoncu, tefeci gibi çeşitli arayışlara giriyorlardı. Kurumlar ise sadece KKB’ye (Kredi Kayıt Bürosu Skoru)  bakarak skoru 1200’ün üzerindeki ticaret yaptıkları insanın güvenilir müşteri olduğundan emin olmaya çalışmaktaydılar. Zamanla hem kurumların hem de bireylerin birbiriyle güven içerisinde ticaret yapmakta zorlanacağını, dönemin bankacıları olarak ön gördük. Bu sebeple önce kendi müşterilerimize yardımcı olmak için kendilerine nasıl kredi alabileceklerini öğrenecekleri İnteraktif Kredi raporunu oluşturduk. Bu raporla 650K kullanıcıya ulaştık. Sonrasında kurumların da güvenilir müşteri seçebilmeleri için kendilerine aynı otomasyonun bir uzantısı olan bir karar destek sistemi sunmayı başardık.

“Biz banka ödemelerinin yanı sıra, kendi geliştirdiğimiz bir algoritma ile kişilerin gerçek gelirlerini tespit etmekteyiz”

İnteraktif Kredi olarak sizi rakiplerinizden ayıran en temel özellik nedir?

Rakiplerimiz, sadece geçmiş banka borçluluklarına bakara gelecek dönemde müşterilerinin ödeme yapıp yapmayacağını tahmin üretmeye çalışmaktadırlar. Bizler ise banka ödemelerinin yanı sıra, kendi geliştirdiğimiz bir algoritma ile kişilerin gerçek gelirlerini tespit etmekteyiz. Daha sonra bir gelir-gider analizi yapıp asimetrik enformasyona konu olabilecek, enerji faturaları, telekomünikasyon faturaları, vadeli ya da kira harcamaları gibi diğer verilerle birleştirip daha gerçekçi sonuçlar üretiyoruz.

“Gücümüzü kullanıcılarımızdan alıyoruz”

İnteraktif Kredi’nin öne çıkan noktası sizce nedir?

Biz gücümüzü kullanıcılarımızdan alıyoruz. Hala hazırda her gün hızla büyüyen 650 bin müşteri ile çalışıyoruz. 2021 yılında kurumsal müşteri ile çalışma kararı aldığımızda Türkiye Sigorta, Revy, Keller Williams Cadde ofisi ve Aktif Bank ile P.O.C. çalışmalarımıza başladık bile. Hala belediyelerinde içinde olduğu onlarca kurumla görüşmelerimiz devam etmekte olup sözleşme aşamasında olduğumuzu söyleyebilirim. Biz güven köprüsünün mimarlarıyız. Kullanıcılarımız ise bu köprüyü büyük bir huzur içinde kullanan yolcular.

Ekibinizi ve kendinizi geliştirmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Biz ekiple çalışırken AGİLE yöntemini kullanıyoruz. Böylelikle sürekli iletişimde kalabiliyoruz. Ayıca her hafta Çarşamba günleri bütün ekibin olduğu 1-2 saatlik eğitimler uyguluyoruz. Eğitmen her hafta ekip içinden ya da dışardan biri olabiliyor. Böylelikle birbirimizin gelişimine katkıda bulunabiliyoruz. Ayrıca içinde bulunduğumuz İTÜ Çekirdek, Workup gibi programların workshopları, eğitimleri, seminerleri gibi çeşitli aktiviteleri takip ediyoruz. Mümkün mertebe hepsine katılıp gerek gördüğümüz yerde mentör ya da danışman desteği de alıyoruz.

Günlük okumalarınızı hangi platform üzerinden yapıyorsunuz?

Her şeyin dijitale döndüğü şu dönemde sosyal medya okuma ve gündemi takip etme açısından benim için önemli. Spesifik olarak şu platform demek çok doğru olmaz. Hemen hepsini kullanmaya çalışıyorum. Ancak bazı durumlarda haberin gerçek olup olmadığını teyit edebilmek için yurt içi ve yurt dışında çeşitli gazeteleri gezmek zorunda kaldığımda oluyor. İş dünyasını takip edebilmek için belli başlı ekonomi dergilerinin yanı sıra da LinkedIn de benim için ciddi bir kaynak diyebilirim.

“Risk alabilmeli!”

Sizce bir girişimcide olması gereken en önemli özellik nedir?

Risk almak en önemli unsur. Zaten girişimciliğin tanımında da risk üzerine vurgu yapılır. Bizim için en önemli unsur riskleri öngörüp kriz yaklaşmadan bunu fırsata çevirebilmek. Yani her zaman cebinizde B, C, D planlarınız hazır olmalı diyebiliriz.

İnteraktif Kredi olarak, yatırımcı neden sizin girişiminize yatırım yapmalı?

Tüm dünyada FinTech’ler trend olarak yerini korumaya devam etmektedirler. Sahip olduğumuz iş modeli ise milyarları kapsayan bir pazar payına sahip. Yatırımcı yatırımının karşılığını almak ister. Aynı zamanda yatırımının önündeki riskleri ön görmeye çalışır. İnteraktif kredi bu riskleri en aza indirebilecekleri çok hızlı büyüyen Türkiye’nin birkaç unicorn’u arasında gösterilmeye aday bir kurum diyebilirim.