Magnetlilere Sorduk: DigitAll Ocean
“Magnetlilere Sorduk” röportaj serimizden herkese merhaba! İTÜ Magnet firmalarımıza yer verdiğimiz röportaj serimizin konuğu, petrol sahalarında faaliyet gösteren denizcilik sektörü firmaları için operasyon yazılım ürünleri geliştiren DigitAll Ocean. Sorularımızı, firmanın Kurucu Ortağı ve CTO’su Burak Donbay yanıtladı.
Kendinizi ve DigitAll Ocean’ı tanıtır mısınız?
Merhaba, ben Burak Donbay. İTÜ’de Bilgisayar Mühendisliği bölümünde lisansımı ve İşletme bölümünde yüksek lisansımı tamamladıktan sonra, uzun yıllar Yazılım Geliştirme firmalarında geliştirici, proje yöneticisi, müdür ve direktör olarak çalıştım. Devamında da 3 yıl önce kendi yolculuğumuza başladım.
DigitAll Ocean olarak; petrol sahalarında faaliyet gösteren denizcilik (maritime) sektörü firmalarına yönelik operasyon yazılımı ürünümüzü geliştiriyoruz. Petrol sahaları olmaları sebebiyle Batı Afrika ve Orta Doğu (Arap Yarımadası), müşteri potansiyelimizin konumlandığı yerler olarak ortaya çıkıyor ve bu alanlara yöneliyoruz.
“Petrol sahalarında çalışan firmalarla olan görüşmelerimizdeki gözlemlerimize dayanarak birçok farklı departmanın ortak çalışacağı büyük bir operasyon yazılım ürünü geliştirmek istedik.”
DigitAll Ocean’ı kurmanızda ne etkili oldu, fikrinizin çıkış noktası nedir?
Petrol sahalarında faaliyet gösteren firmalarla çeşitli vesilelerle görüştüğümüzde, birçoğunun her departman için çok farklı yazılım ürünleri kullandıkları, hatta aynı departmanın farklı ülkelerde farklı ürünler kullandıklarını gözlemledik. Ayrıca, bu ürünlerin birbiriyle haberleşmesindeki yarattığı sıkıntıların da farkına vardık. Ve nihayetinde birçok farklı departmanın ortak çalışacağı büyük bir operasyon yazılım ürünü geliştirme fikri ortaya çıktı. Böylece müşterilerimize “Cost Save” dediğimiz “Operasyonel Verimlilik ve Maliyet Tasarrufu” vaat etmek istedik.
“Ürünümüzü sadece yazılımcılar ile değil sektördeki tecrübeli danışmanlar ile beraber geliştiriyoruz.”
DigitAll Ocean’ı rakiplerinizden ayıran en temel özellik nedir?
Yazılım ürünümüz için Fransa’dan denizcilik sektöründe çok tecrübeli danışmanlarla çalışıyoruz. Dolayısıyla ürünümüzü sadece yazılımcılar değil, denizcilik sektöründeki tecrübeli danışmanlar beraber geliştiriyor. Bunun, yazılımın hitap ettiği müşteri kitlemiz için çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Denizcilik sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın ihtiyacı olan tüm farklı yazılım modüllerini hemen hemen kapsayan bir yazılım ürünü geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. İhale, tayfa, operasyon, bakım, sertifika, satın alma gibi farklı departmanların operasyon süreçlerinin birbirleriyle direk bağlantılı çalışabilmesi ve bu kadar farklı modüllere sahip olabilmemizin, sektördeki rakiplerimizde pek bulunmayan özellikler olduğunu gözlemliyoruz.
DigitAll Ocean’ın öne çıkan noktası sizce nedir?
Geliştirdiğimiz yazılım ürününde, bu sektörde yıllarca çalışan ve süreçlerdeki eksiklikleri gören danışmanlarla beraber iyileştirmeler yapıyoruz. Bunun da ürünümüzün gelişme sürecinde en önemli noktalardan birisi olduğunu düşünüyoruz.
Modüler olarak tasarladığımız yapı sayesinde; bazı enerji firmaları sadece belirli modülleri kullanırken bazı gemi sahipleri diğer başka modülleri kullanabiliyor. Bu durum da bize esneklik ve maliyet avantajları sağlıyor.
Sadece bulut tabanlı olarak geliştirdiğimiz yazılım ürünümüz sayesinde, büyüme ve yaygınlaşma adımlarında rahatça hareket edebiliyoruz.
Ekibinizi ve kendinizi geliştirmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?
Pandeminin de etkisiyle, çeşitli online mecralardan denizcilik sektörünü takip ediyoruz ve ürünümüzün konumlanabileceği pazarları gözlemiyoruz.
Teknik ekibimiz için ise; Udemy gibi platformlardan sürekli teknik gelişimlerine devam etmelerini sağlayarak kendi teknik bilgilerimizi güncel tutmaya çalışıyoruz.
Günlük okumalarınızı hangi platformlar üzerinden yapıyorsunuz?
Günlük okumalarımı genellikle IHS Markit, Rigzone, Splash 24×7 gibi sektörel mecralar ve Twitter’dan yapıyorum.
“Girişimciler için planlı ilerlemek olmazsa olmaz bir özellik!”
Sizce bir girişimcide olması gereken en önemli özellik nedir?
Fikir, insan kaynağı yönetimi, motivasyon, finansal gelir/denge yönetimi gibi konular gerçekten çok önemli. Fakat en önemli özellik olarak, ayakları yere basarak ve hayallerinin peşinde gitmek için bu konulara ek olarak planlı ilerlemenin bir girişimci için olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum.