Magnetlilere Sorduk: Peoplise

Peoplise

Magnetlilere Sorduk” röportaj serimizden herkese merhaba! İTÜ Magnetli firmalarımıza yer verdiğimiz röportaj serimizin yeni konuğu; tüm insan kaynakları süreçlerini dijitalleştirerek firmaların, süreçlere değil çalışanlarına odaklanmasını sağlayan Peoplise! Sorularımızı, firmanın kurucu ortağı Çağatay Güney yanıtladı.

Kendinizi ve girişiminizi tanıtır mısınız?

Merhaba, ben Çağatay Güney, Peoplise’ın Kurucu Ortağıyım. ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü 1995 yılında bitirdikten sonra ABD’de Bowling Green State Üniversitesi’nde Organizasyonel Gelişim ve Değişim Yönetimi alanında master yaptım. ABD’de İnsan Kaynakları alanında 11 yıl danışman ve yönetici olarak büyük organizasyonel değişim projeleri ve şirket birleşmelerinde çalıştıktan sonra Türkiye’ye döndüm ve Türkiye’de de ToyotaSa ve Deloitte gibi kurumlarda üst düzey yöneticilik yaptım.

2015 yılında teknoloji ve insan kaynakları alanında toplamda 60 yıldan fazla deneyime sahip olan üç ortak olarak işe alım, işe başlatma, performans yönetimi ve değerlendirme gibi tüm insan kaynakları süreçlerini dijitalleştirerek daha iyi bir aday ve çalışan deneyimi sunan akıllı bir otomasyon platformu Peoplise’ı kurduk.

“Başlangıç noktamız, insan kaynakları alanındaki deneyimimizin gücüyle yapabileceğimiz değişime inanmamız oldu.”

Peoplise’ı kurmanızda ne etkili oldu, fikrinizin çıkış noktası nedir?

Dijitalleşmenin insan kaynaklarına sağlayacağı faydaya ve insan kaynaklarının organizasyonları daha iyiye dönüştürme gücüne kalpten inancımız, çıkış noktamızdı. Uzun yıllar İK alanındaki deneyim ve kazandığımız öngörü sayesinde kurumlara bu alandaki iyileştirmelerle sağlayabileceğimiz fayda isteği, değer katmayan aktivitelerle harcanan zaman ve emeği geri kazanmak, adil ve sürdürülebilir süreçler sunmak bizim için başlangıç noktası oldu.  Bu inançla çıktığımız yolda bugün 12 ülkede 14 farklı dilde hizmet veriyoruz.

Peoplise olarak, sizi rakiplerinizden ayıran en temel özellik nedir?

Peoplise olarak, önde gelen değerlendirme hizmet sağlayıcılardan oluşan 300’den fazla entegre test ve envanter içeren geniş kütüphanemiz ile en doğru işe alım kararının verilmesini sağlıyoruz. Aday ve çalışan deneyimine odaklanarak İK süreçlerini dijitalleştiriyor, kullanıcılarımıza zaman kazandırarak veriye dayalı kararlar vermelerini sağlarken işveren markalarına katkıda bulunuyoruz. Ve belki de en önemlisi İK alanındaki deneyimlerimizi ve “know how” bilgimizi müşterilerimize aktararak İK danışmanı rolü üstleniyoruz.

“Müşteri odaklı kültürümüz ve bu kültürü tüm iş süreçlerine adapte etmemiz, bir adım öne çıkmamızı sağlıyor.”

Peoplise’ın öne çıkan noktası sizce nedir?

Çok müşteri odaklı bir kültürümüz var. Bizler de geçmişte masanın öbür tarafında olduğumuzdan tasarımlarımızı, süreçlerimizi, ürün özelliklerimizi belirlerken en önemli kriterimiz hep müşterilere sağlanacak fayda oluyor. Aslında çoğu ürünü müşteri ekipleriyle ortak kurguluyoruz ve bu, bize çok büyük bir hız katıyor. Bir yandan da beklentileri arttırıyor ama Peoplise olarak, ekstra efor ve ekip çalışmasına değdiğini düşünüyoruz.

“Tüm ekip arkadaşlarımızın yıllık kişisel gelişim planı bulunuyor.”

Ekibinizi ve kendinizi geliştirmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?

2020 yılında katıldığımız Logo yazılım ailesi bünyesinde bu sene lansmanı yapılan çok güçlü bir akademi projesi var. Hem teknik hem de kişisel gelişim ve liderlik eğitimlerini içeriyor.  Akademi bünyesinde tüm arkadaşlarımızın yıllık kişisel gelişim planı bulunuyor.  Ayrıca insan kaynakları know-how’ı konularında seminerlere katılıyoruz. Bazı seminerleri iç eğitim olarak ben de veriyorum.

Kişisel olarak yazmanın geliştirici faydalarına çok inanıyorum. Tarihe ilgim ile birleştirince tarih okumaları yapmayı ve macera romanları kaleme almayı seviyorum. Bugüne kadar yayınlanmış iki kitabım var: “Lupo’nun Adı” ve “Lupo’nun Seçimi”, üçüncü de yolda. Her gün az da olsa yazmaya çalışırım.

Günlük okumalarınızı hangi platformlar üzerinden yapıyorsunuz?

Ayda yaklaşık 5-6 kitap okuyorum. Günlük olarak da mutlaka bir makale ya da araştırma okumaya çalışıyorum. Academia.org çok faydalı bir kaynak. İnsan kaynakları konularına özel SHRM.org var. Ayrıca Gartner’a üyeliğimiz bulunduğundan çok faydalı bir araştırma kütüphanesine ve birçok araştırmaya ulaşabiliyoruz. Kişisel okumalarımı daha çok Kindle ve Ibook üzerinden yapıyorum.

“Girişimciler iyi bir ekip kurmalı, çünkü başarı sadece iyi çalışan bir ekip sayesinde oluyor.”

Sizce bir girişimcide olması gereken en önemli özellik nedir?

Girişimcilik insanın çok içinden gelen, vazgeçmesi zor bir kişilik özelliği. Bir şeyleri daha iyi yapmak ve bir şeylerin daha iyisini yapmak için karşı konulamaz bir isteğe sahip olmak gerekiyor. Ayrıca belirsizlikle baş edebilmek ve vazgeçmeden uzun bir maraton koşabilmek için iyi stres yönetimi gerektiriyor. Ancak, en önemlisi ekip kurmayı başarmak. Girişimler ancak beraber iyi çalışan bir ekip olursa başarılı oluyorlar. Ekibi motive etmek, beraber uyumlu çalışmalarını sağlamak en önemli beceri.

“12 ülke ve 14 farklı dilde hizmet veriyoruz ve her yıl büyüyerek çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

Peoplise olarak, yatırımcı neden size yatırım yapmalı?

Türkiye’nin en büyük enterprise markalarına, 200’e yakın kurumda, 12 ülke, 14 farklı dilde hizmet veriyoruz. Platform üzerinde her yıl beş yüz binden fazla test yapılıyor, bir milyondan fazla aday firmaların yetenek yönetimi süreçlerinden geçiyor. Bu sene İK Teknoloji trendleri ile ilgili İK liderlerinin önemli bilgi kaynağı olan kurumsal teknoloji dergisi HR Tech Outlook tarafından ‘2022’nin En İyi 10 İşe Alım Çözümü Sağlayıcısı’ listesinde yer almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dünyadaki ilk assessment marketplace ve online vaka robotu gibi farklı projelere imza atmanın ve birçok uluslararası ödül almanın gururu içindeyiz. 2015 yılı itibariyle daima yılda 70% üzerinde büyüdük, şimdi daha da hızlanarak büyümemiz devam ediyor. Logo yazılım birleşmemizden sonra ürün yelpazemize yeni İK çözümleri ekleniyor. İK ekipleri artık verimliliğe odaklandıkları için, süreçleri dijitalleştirilmesinin avantajları anladı ve bu trend yükseliyor. İK teknoloji pazarı her gün büyüyor. Dolayısıyla bu alan, yatırımcılar için son derece geniş fırsatlar sunuyor.