Magnetlilere Sorduk: Sensemore
“Magnetlilere Sorduk” röportaj serimizden herkese merhaba! İTÜ Magnet firmalarımıza yer vereceğimiz röportaj serimizin konuğu; makina sağlığı takibi konusunda donanımdan yazılıma kadar uçtan uca hizmet sunan Sensemore Teknoloji. Sorularımızı, firmanın Kurucusu Çağlar Aksu yanıtladı.
Kendinizi ve girişiminizi tanıtır mısınız?
Merhaba, ben Çağlar Aksu. İTÜ Makina Fakültesi mezunuyum. Lisans ve yüksek lisansım sırasında çalıştığım titreşim konusu ile hobim olan mikro elektronik alanını birleştirerek Sensemore’u kurdum. Sensemore olarak makina sağlığı takibi konusunda donanımdan yazılıma kadar uçtan uca hizmet sağlıyoruz. Titreşim ve sıcaklık ölçümlerini bulut yazılımımızda analiz ederek kullanıcıya makinasında var olan ve/veya oluşacak problemleri aylar öncesinden haber veriyoruz. Odağımızda otomotiv, enerji, FMCG, kimya gibi beklenmedik duruşların yüksek maliyet oluşturduğu sektörler bulunuyor.
“Girişimcilik, karakterime uyan bir yoldu.”
Sensemore’u kurmanızda ne etkili oldu, fikrinizin çıkış noktası nedir?
İTÜ öğrencisi olmak oldukça büyük bir etken diyebilirim. Öğrencilik yıllarım, İTÜ Çekirdek’in ilk yıllarıydı ve fiziksel yakınlık sebebiyle gerek etkinlikleri gerekse tanıtım içerikleri girişimcilik konusunda hevesimi artırdı. Bununla birlikte üretmeyi seven biri olarak girişimcilik, karakterime uyan bir yoldu. Açıkçası “aklıma bir fikir geldi ve onu hayata geçirdim” diyemem. Bu noktaya gelene kadar birçok fikri denedim. İlk aşamada insan titreşimi takip etmek üzerine çalışmaya başlasak da ticari başarı elde edemeyince makina titreşimini takip etmek üzere işimizi pivotladık.
Sensemore olarak sizi rakiplerinizden ayıran en temel özellik nedir?
Sensemore olarak makina, elektronik ve yazılım disiplinlerini ayrı ayrı başarılı bir şekilde ürünlerimizde uyguluyoruz. Pazarlama konusunda içeriklere çok önem veriyoruz. Online mecrada güven veren bir duruş sergilemek, B2B işlerde çok etkili ve biz de bu bilinçle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
“Oldukça yetenekli ve sıkı çalışan bir ekibimiz var.”
Sensemore’un öne çıkan noktası sizce nedir?
Girişimimde en memnun olduğum konu ekip. Oldukça yetenekli ve sıkı çalışan bir ekibimiz var. Farklı disiplinlere sahip yetenekli insanlar kuvvetli bir iletişim kurabildiğinde ortaya başarılı bir ürün çıkması kaçınılmaz oluyor.
Ekibinizi ve kendinizi geliştirmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?
Genellikle çözmeye çalıştığımız soruna odaklanıyoruz ve çözüm için ne gerekliyse onu yapıyoruz. Özel bir geliştirme çabasına girmeden bu yolda ilerlerken edindiğimiz kazanımlar halihazırda oldukça tatmin ediyor.
Günlük okumalarınızı hangi platformlar üzerinden yapıyorsunuz?
Benim güne başlangıcım mail ve LinkedIn okumaları ile geçiyor. Alanımdaki sektörel ve teknik gelişmeleri çeşitli kaynaklardan takip ediyorum; net bir kaynak veremem ancak bana ulaşımı LinkedIn ve mail üzerinden oluyor.
“Girişimciler için olmazsa olmaz özellik, mental dayanıklılık.”
Sizce bir girişimcide olması gereken en önemli özellik nedir?
Birçok özellik gelse de bence bunlardan en önemli olanı mental dayanıklılık diyebilirim. Girişimciyseniz, çok farklı alanlarda asla öncesinde aklınıza gelmeyecek birçok sorunla karşılaşıyorsunuz. Her ne kadar aile, arkadaş, yatırımcı gibi destekçileriniz olsa da günün sonunda yalnızlık hissi baş etmeniz gereken bir problem haline geliyor. Sorumlulukların merkezindeki kişi olarak mental yükleriniz büyütmeye çalıştığınız işinize engel olmamalı.
“2020’de 11 kat büyüme yakaladık ve büyümeye devam ediyoruz.”
Yatırımcılar neden sizin girişiminize yatırım yapmalı?
Finansal tarafta oldukça jenerik cevapları var bu sorunun elbette. Pazar büyüyor, MRR üreten bir iş modeli, IoT AI endüstri 4.0 gibi hype’ı yüksek konular… Bunların yanında ortada oldukça güçlü ve işini seven bir ekip var. Anlık gelişmelere, pazar ihtiyaçlarına çok hızlı cevap verebilen oldukça genç bir ekibiz. Bu sinerji sayesinde geçtiğimiz sene 11 kat büyümeyi yakaladık ve bu sene de hızla büyümeye devam ediyoruz.