Magnetlilere Sorduk: SodaCo

Magnetlilere Sorduk” röportaj serimizden herkese merhaba! İTÜ Magnet firmalarımıza yer vereceğimiz röportaj serimizin konuğu; çok şubeli şirketlerin Facebook Uygulama & Hizmetler Ailesi’ndeki kimliklerini ve varlıklarını koruyan, topluluk yönetimlerini yerelleştiren araçlar ve stratejiler sunan SodaCo. Sorularımızı, firmanın Hayal Kuran Ortağı Can Şimsek yanıtladı.

Kendinizi ve girişiminizi tanıtır mısınız?

Merhaba, ben Can Şimşek. Kariyerimin ilk yıllarında geleneksel ve dijital pazarlama danışmanlıkları yaptıktan sonra, 2012 yılında   ölçeklenebilir teknoloji girişimciliğine siber güvenlik alanında başladım.

Fiziksel dünya ile sanal dünya arasındaki bağları kuvvetlendirmek isteğim doğrultusunda, 2015 sonunda girişimlerimizi hayata geçirdik. Zaman içinde hayallerimizden bir diğeri olgunlaştı; önce Türkiye’de sonra   Avrupa’da çok şubeli şirketlerin yerel iletişime odaklanmalarını yaygınlaştırmak. Bu amaçla, 2018 yılında    tanıtım faaliyetlerimize başladık ve 2019 yılında Türkiye’de şirketleştik.

Şu anda SocioDigital Analytics olarak iki kelimeden oluşan ve kısaca SodaCo değimiz şirketimizle; çok şubeli şirketlerin Facebook Uygulama & Hizmetler Ailesi’ndeki kimliklerini ve varlıklarını      koruyoruz, topluluk yönetimlerini yerelleştiren araçlar ve stratejiler sunuyoruz.

“Dijital dönüşümün bir parçası olmamız gerektiğini düşünerek yola çıktık.”

SodaCo’yu kurmanızda ne etkili oldu, fikrinizin çıkış noktası nedir?

Dünya ticaretinin yüzde 80’inden fazlası halen fiziksel hayatta yani offline olarak gerçekleşiyor. Diğer taraftan hızlı bir dijitalleşme döneminden geçiyoruz ve birçok adımımız sanallaştırılıyor, veriye çevriliyor. Bu dönüşümün ise tüm adımlarımız veriye çevrilinceye kadar devam edeceğini biliyoruz. Biz de SodaCo olarak, bu dönüşümün içinde bulunmalıyız diye düşünerek yola çıktık. Dijital dönüşümün bir sonucu olacak şekilde, elbette insanlığın belli süreçlerini ve bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak, tüm insanlık adına değer yaratmak istiyoruz.

“Şirketlere, harita teknolojileri tabanlı mecralarda şube oluşturma ve yönetme hizmetleri sunmanın ötesinde katkılar sağlıyoruz.”

SodaCo olarak sizi rakiplerinizden ayıran temel özellik nedir?

Biz, offline-to-online-to-offline pazarlama teknolojisi şirketi olmak istiyoruz. Bu alandaki şirketler çok büyük ve        biz o şirketlerin rakibi değiliz. Bugün, çok şubeli şirketlere harita teknolojileri tabanlı mecralarda şube oluşturma ve yönetme hizmetleri sunan onlarca şirket bulabilirsiniz. Biz ise bu hizmeti tek mecrada veriyoruz ancak bu hizmetin üstünde, marka kimliğini koruma hizmetleri ve topluluk yönetimini yerelleştirme altyapıları sunuyoruz. Ayrıca, yerel veri ve bu veriden beslenen iç görüler ekleyerek şirketlerin iletişim stratejilerine katkılar sağlıyoruz.

SodaCo’nun öne çıkan noktası sizce nedir?

Farklı coğrafyalardaki kurucu takımın her bir üyesinin dünya vatandaşları olması, farklı alanlarda iş dünyasının içinde olmaları ve bu bilgi birikimini tek bir girişimde pazarlama teknolojileri için harmanlamaları şeklinde açıklayabilirim.

“Gelecekteki ekip arkadaşlarımızı belirleyebilmek için çeşitli programlar düzenliyoruz.”

Ekibinizi ve kendinizi geliştirmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Mevcut ekibimizi geliştirmek için eğitimlere bütçe ayırıyoruz. Takım içinde kültürel paylaşımlarda   bulunmaya özen gösteriyoruz. Aktiviteler, bizleri zenginleştiriyor. Gelecekteki ekip arkadaşlarımızı belirleyebilmek için ise öğrencilere yakın pozisyon almaya çalışıyoruz. Türkiye’de şirketleştikten sonraki ilk insan kaynağı hamlemiz, İTÜ ARI Teknokent koordinasyonu sayesinde  bir burs ve eğitim programı başlatmak oldu. 35’i İTÜ’lü, 40’ın üzerinde öğrenci ile 6 aylık bir burs programı yürüttük ve farklı alanlardan onlarca iş insanını haftalık sohbetlerde ağırladık. Bu sayede, öğrenciler kendilerini geliştirdikleri gibi, biz de öğrencileri yakından tanıma fırsatı bulduk. Program esnasında mezun olan bir öğrenciyi, program devam ederken istihdam ettik. Onlarca öğrenciyi, farklı şirketlerin staj programlarına yerleştirdik ve gelişimlerini yakından takip ediyoruz.

Günlük okumalarınızı hangi platformlar üzerinden yapıyorsunuz?

İnternet sonsuz bir derya. Dolayısıyla, sosyal medya akışlarımı ve mail üyeliklerimi, ilgimi çeken başlıkların önüme   düşmesi için ayarladım. Çok çeşitli sitelere yönlendiriliyorum ve günlük okumalarımı bu mecralar aracılığıyla yapıyorum.

Sizce bir girişimcide olması gereken en önemli özellik nedir?

Bunun için tek bir özellik sayamam, daha dolu bir karakter tasvir etmeliyim. Başkalarının teveccüh gösterebileceği hizmetler yaratabilmek için uzmanlığın yanında gözlem ve hayal yeteneği, hayalleri gerçeğe dönüştürmek için verilecek mücadelenin her adımına göğüs gerebilmek için cesaret, dayanıklılık, hoşgörü,  sabır ve tevazu bence olmazsa olmaz.

“SodaCo olarak, teknoloji üretirken aynı zamanda şirketlerin pazarlama stratejilerinin geleceğine   dahil oluyoruz.”

Yatırımcılar neden sizin girişiminize yatırım yapmalı?

Şirketimiz şu an için B2B hizmetler sunan bir şirket. Yavaş ama büyük adımlar atarak büyüyoruz. Hem teknoloji üretiyoruz hem de teknolojilerimizi sunduğumuz şirketlerin pazarlama stratejilerinin geleceğine   dahil oluyoruz. Bu yolculuğa yatırım yapmak isteyen yatırımcılara ise girişimimize bilgi ve tecrübe katma şartını koşuyoruz.